March 1, 2023

Saveti za vozače — Kvar automobila na autoputu

Iznenadni kvar automobila na autoputu zasigurno predstavlja jednu od neprijatnijih stvari koje mogu da vas zadese. Sem što vas u startu dovodi u situaciju da kasnite na odredište, takođe je dosta stresno jer može biti opasno kako za vas, tako i za ostale učesnike u saobraćaju.

Osnovno što je potrebno da znate jeste da preduzmete adekvatne mere kako biste očuvali bezbednost svih u vozilu, kao i samo vozilo od neželjenih udara drugih vozila u punoj brzini.

Sledi kratak i sistematičan podsetnik na mere koje bi trebalo da preduzmete ukoliko vam se desi kvar automobila na autoputu.

Uvek imajte u telefonu kontakt za pomoć na putu

Postoje brojne šlep službe u Srbiji, raspitajte se, nađite dobre preporuke i pobrinite se da i pre nastanka bilo kakvog problema imate agenciju na koju možete da se oslonite. Izbor pravog partnera za nepredviđene situacije znači sigurnost i skoro uvek uštedu novca. Odaberite onu službu koja ima dvadesetčetvoročasovno radno vreme.

Bezbedno zaustavljanje vozila na autoputu

Pre svega trudite se da tokom vožnje budete fokusirani na svoj automobil, kretanje i druge učesnike u saobraćaju. Ukoliko vam je pažnja dobro usmerena, sva je prilika da ćete na vreme da uočite naznake kvara i da reagujete smireno. Imajte u vidu da je važno da sve vozne mogućnosti iskoristite da automobil pomerite izvan voznih traka, na mesto koje je predviđeno za zaustavljanje.

Takođe, bitno je da se potrudite da, ukoliko je izvodljivo, da se zaustavljanje ne dogodi u blizini tunela, jakih krivin i drugih opasnih mesta. Kada zaustavite automobil, uključite sva četiri žmigavca. Nakon toga izađite iz vozila i postavite sigurnosne trouglove kako bi vas ostali vozači jasno videli.

Napomena: Kada izlazite iz vozila, potrudite se da to bude na strani koja je suprotno okrenuta od tekućeg saobraćaja.

Kada su u pitanju sigurnosni trouglovi, oni predstavljaju deo obavezne opreme u vozilu i po zakonu morate da ih posedujete u vašem automobilu.

Sigurnosni trougao postavlja se na kolovoz iza zaustavljenog vozila, na udaljenosti koja:

 • na putu van naselja ne može biti manja od 50 metara
 • u naselju ne može biti manja od 10 metara
 • na autoputu ne može biti manja od 100 metara

Tako će drugi vozači moći na vreme da se zaustave, uspore ili obiđu vaš automobil.

Ako ipak niste u mogućnosti da bezbedno napustite vozilo u kvaru, vežite sigurnosni pojas i pozovite službu za pomoć na putu.

Planiranje unapred — Korisne stvari koje treba imati sa sobom na putu

Gde god da ste se uputili i koliko god da ste vodili računa da je vaš automobil u optimalno dobrom stanju, praktična priprema nije loša. Zato je korisno imati sredstva za saniraje manjih kvarova i osnovne alate i pomagala. Stvari sa spiska koji sledi nisu skupe, a mogu učiniti razliku između loše i prihvatljive situacije. Neke od njih su:

 • Punjač za mobilni telefon
 • Baterijska lampa
 • Voda za piće i konzervirana hrana
 • Komplet za krpljenje guma
 • Selotejp traka
 • Ćebad
 • Kablovi za šlep
 • Kablovi za startovanje auta
 • Vodootporne šibice ili upaljač

Navedeni predmeti svakako ne mogu u potpunosti rešiti vaš problem ako je u pitanju veći kvar, ali mogu olakšati da dođete do mesta gde vam mogu pomoći, ili bar da olakšaju uslove u čekanju da pomoć stigne do vas.

Čuvajmo sigurnost na putevima!

Iz svih navedenih razloga dobro je vozilo proveravati redovno i održavati ga. Pored toga informisanost je važna i to pre nego što problem nastane, kako bi u stresnim situacijama bili prisebniji i bolje reagovali.

Želimo vam srećan put i čuvajte svoju ali i bezbednost svih učesnika u saobraćaju!

Napisao: siteadmin

Povezane vesti

NAŠI BRENDOVI